CT-Scan

CT is een afkorting van Computer-Tomografie en wordt ook wel CT-scan genoemd........

Wat is CT?

CT is een afkorting van Computer-Tomografie en wordt ook wel CT-scan genoemd. Met behulp van röntgenstraling worden afbeeldingen gemaakt van dunne dwarsdoorsneden van het lichaam. Deze doorsneden geven precies weer hoe de vorm, structuur en ligging van de inwendige organen en weefsels in het onderzochte gebied eruit zien. Hierdoor geven de beelden meestal meer informatie dan “gewone” röntgenfoto’s.
De CT-scanner wordt ook voor spoedonderzoeken gebruikt. Daardoor kan het voorkomen dat er vertraging in het programma optreedt. Indien dit voorkomt vragen wij uw begrip hiervoor.

Hoe gebeurt het onderzoek?

U meldt zich op de afgesproken tijd aan de balie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant gespecialiseerd in CT-onderzoek en die begeleidt u tijdens het onderzoek. Het CT apparaat is een groot apparaat met een ronde opening in het midden en wordt bediend vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer waar de laborant zit en eventueel de radioloog (de specialist). Door een glazen wand kunnen zij u zien en u kunt met elkaar praten via een intercom. U heeft gedurende het hele onderzoek contact met de radiologielaborant. Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare onderzoektafel, die geleidelijk de opening in- en uitschuift.

U kunt tijdens het onderzoek contrastvloeistof via een infuus toegediend krijgen. Dit is nodig om de organen en bloedvaten beter in beeld te brengen. Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel of het gevoel dat u plast krijgen. Dit is van korte duur.

Voor een goede beeldkwaliteit is het erg belangrijk dat u tijdens de opnamen goed stil ligt

Speciale voorbereiding en nazorg bij onderzoeken met contrast

Wij informeren u bij het maken van uw afspraak over eventueel contrast bij uw onderzoek.

  • Medicijnen kunt u gewoon innemen tenzij anders met u afgesproken.
  • Indien u moet voorbereiden met oraal contrast moet deze minimaal 1 dag tevoren opgehaald worden bij de kliniek samen met voorbereidingsinstructies.
  • U mag vanaf 3 uur voor het onderzoek niets meer eten. Dit om te voorkomen dat u bij contrast toediening tijdens het onderzoek misselijk wordt en overgeeft.
    vb Onderzoek is om 10.00. U mag vanaf 07.00 niet meer eten. Is uw onderzoek om 14.00 dan mag u smorgens een (licht) ontbijt en vanaf 11.00 niets meer eten.
  • Wilt u eventueel aanwezige piercings verwijderen als ze in het te onderzoeken gebied liggen?
  • Na het onderzoek kunt u weer gewoon eten en drinken.
  • Omdat de contrastvloeistof via de nieren uitgescheiden wordt, is het raadzaam om na het onderzoek minstens 1½ liter extra water te drinken dan u gewend bent.

Belangrijke Aandachtspunten

  • Bent u zwanger of twijfelt u hier zelfs maar aan, dan moet u dit melden aan uw behandeld arts, en vooraf contact met ons opnemen, en eventueel een andere afspraak maken. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
  • Er wordt mogelijk contrastvloeistof via een infuus ingespoten. Deze contrastvloeistof wordt door de nieren uitgescheiden. Daarom is het van belang dat, vóór het maken van de afspraak, de nierfunctie bekend is. Uw behandelend arts, laat indien de nierfunctie niet bekend is, bloedonderzoek verrichten.
  • Hebt u eerder contrastvloeistof ingespoten gekregen en is er toen bij u een allergische reactie vastgesteld, neem dan, uiterlijk 48 uur voor het onderzoek contact op met de Radiologie kliniek.
  • In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat het gebruikte contrast één tot twee dagen na het onderzoek huiduitslag veroorzaakt. Indien dit u verontrust kunt u contact opnemen met uw huisarts of verwijzend specialist. Deze huiduitslag zal vanzelf verdwijnen.

De uitslag van het onderzoek

De uitslag kunt u ophalen middels het afhaalstrookje wat u na van uw onderzoek meekrijgt. Hierop staat ook vanaf wanneer u deze kunt ophalen, meestal na gemiddeld 3 werkdagen beschikbaar.