Kinderen en onderzoek

Voorbereiden van kinderen op een radiologisch onderzoek.
In onze kliniek worden, op aanvraag van een verwijzer, ook kinderen onderzocht. Ondanks het feit dat zij zich niet in een ziekenhuis omgeving bevinden is het voor kinderen vaak toch een angstig moment.

Het is daarom erg belangrijk dat ouders, verzorgers of begeleiders de kinderen goed voorbereiden.
Door kinderen voor te bereiden op een onderzoek geef je ze grip op de situatie, ze weten wat er gaat gebeuren. Belangrijk is ook dat ze weten waarom ze een bepaald onderzoek moeten ondergaan. Dit kan een kind motiveren. Ze begrijpen de reden van het onderzoek vaak dan beter. Wanneer een kind op de hoogte is van wat er gaat gebeuren kan dit onzekerheid wegnemen. Onzekerheid geeft spanning en maakt een kind angstig. Een eerlijke voorbereiding is minder beangstigend dan een vaag weten. Daarnaast kunnen fantasieën voorkomen of weggenomen worden.
Door een kind zo waarheidsgetrouw mogelijk te informeren blijft het vertrouwen in de ouders bestaan.  Vertel het kind wanneer iets pijn doet en wanneer niet. Een kind voorhouden dat een röntgenfoto maken bij een botbreuk geen pijn doet, doet meer kwaad dan goed. Ook mogen ze best even huilen. Belangrijk is het kind hierin te ondersteunen.

Kinderen hebben er baat bij als de ouder, verzorgen of begeleider rustig is. U hoeft daarom ook niet bij het onderzoek aanwezig te zijn als u zich hierbij niet prettig voelt. Het kind kan uw spanning overnemen waardoor het bang of angstig wordt. In dat geval kunt u beter even in de wachtkamer wachten.
Onze medewerkers zullen het kind dan ondersteunen.

Informatie over de verschillende onderzoeken
Op deze website vindt u informatie over alle mogelijke onderzoeken die er in onze Radiologie kliniek gedaan worden. Leest u de informatie over het desbetreffende onderzoek van het kind goed door zodat u kan vertellen wat er gaat gebeuren.
Heeft het kind de behoefte de plaats waar het onderzoek gaat plaatsvinden te bezoeken? Geen probleem. Maakt u hiervoor gerust een afspraak.