Kinderen en MRI-scan

Een speciale voorbereiding van kinderen is vereist bij een MRI onderzoek. Leest u daarom de algemene informatie “MRI-scan” maar ook het onderstaande goed door.

Informatie voor een MRI onderzoek bij kinderen
Zoals u in de algemene informatie heeft kunnen lezen wordt voor dit onderzoek gebruik gemaakt van een MRI –scan. Zoals dat ook bij volwassenen geldt is het van essentieel belang dat het kind gedurende het gehele onderzoek stil blijft liggen. Het onderzoek bestaat uit verschillende opnamen en het is van groot belang, dat uw kind gedurende het hele onderzoek goed stil blijft liggen. Bewegelijke kinderen, of kinderen die nog te klein zijn om het “stil liggen” te snappen kunnen iets toegediend krijgen, waardoor ze een beetje gaan slapen. Dit moet vooraf in overleg met de kinderarts plaatsvinden. Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel.

Gedurende het gehele onderzoek mag u bij het kind blijven. U kunt uw kind zien, de hand vasthouden en door blijven praten. Tijdens het hele onderzoek begeleidt en observeert de laborant u beiden vanachter de glazen scheidingswand tussen de onderzoeksruimte en de bedieningsruimte. Voordat de laborant de onderzoeksruimte verlaat, krijgt u een “knijpballonnetje”, dat u tijdens het onderzoek vasthoudt. Als u hierin knijpt, hoort de laborant in de bedieningsruimte een alarmbelletje, maar u kunt ook via een intercom met elkaar contact houden. U bent dus nooit alleen.