Röntgenonderzoeken

rontgen_bekkenDoel van het onderzoek
In veel gevallen is een röntgenfoto onmisbaar bij het stellen van een diagnose. Door middel van een röntgenfoto kan in veel gevallen het ziektebeeld of afwijkingen zoals een botbreuk zichtbaar gemaakt worden.

rontgen_lwkBij het onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstralen. Deze stralen dringen door het lichaam en verlaten het weer, zonder dat u daar iets van voelt. De röntgenstralen die uw lichaam weer hebben verlaten worden opgevangen op een fotografische plaat of televisiescherm.  Er wordt dus een soort afdruk van u gemaakt. Op deze manier kunnen eventuele afwijkingen worden ontdekt. Soms kunnen bepaalde organen alleen zichtbaar worden gemaakt als er een contrastvloeistof wordt gebruikt. Deze contrastvloeistof verlaat het lichaam weer met de ontlasting of urine. Het kan zijn dat uw urine en ontlasting na het onderzoek een ongewone kleur hebben. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken.

rontgen_enkel_latRöntgenstralen en Zwangerschap
Het is voor ons wel belangrijk om te weten of u zwanger bent. Röntgenstralen zijn niet schadelijk voor de moeder, maar kunnen dit soms wel zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger, of twijfelt u er zelfs maar aan, dan moet u dit melden aan uw arts, de radioloog of de laborant.

rontgen_bastiaanOnderzoek
Alle onderzoeken vinden plaats onder leiding van een gespecialiseerd arts, de radioloog. Hij beoordeelt ook uw röntgenfoto’s en schrijft zijn bevindingen op in een verslag. Uw behandelend arts bespreekt deze bevindingen met u. De radiologen worden bijgestaan door radiologisch laboranten, die vaak het onderzoek uitvoeren.

U hebt misschien wel eens gehoord dat röntgenstralen schadelijk kunnen zijn als u aan teveel straling wordt blootgesteld. Wij zijn daarom erg voorzichtig en beperken de hoeveelheid stralen zoveel mogelijk. Op deze manier loopt uw gezondheid geen risico.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw huisarts of behandelend specialist.