Röntgen

Door middel van een röntgenfoto kan in veel gevallen het ziektebeeld of afwijkingen zoals een botbreuk zichtbaar gemaakt worden.......

Wat is röntgenfoto?

Door middel van een röntgenfoto kan in veel gevallen het ziektebeeld of afwijkingen zoals een botbreuk zichtbaar gemaakt worden. Bij het onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstralen. Deze stralen dringen door het lichaam en bij verlaten van uw lichaam worden de stralen opgevangen op een fotografische plaat of televisiescherm. Er wordt dus een soort afdruk van u gemaakt zonder dat u daar iets van voelt.

Hoe gebeurt het onderzoek?

De laboranten voeren het onderzoek uit en zullen u tijdens het onderzoek de nodige instructie’s geven. Vooraf aan uw onderzoek wordt, indien nodig, u gevraagd het lichaamsdeel te ontbloten en zal de laborant u op de juiste manier positioneren voor het röntgenapparaat.
Volgt u de instructie s van de laborant daarom zo goed als mogelijk op. Door de hoeveelheid stralen zoveel mogelijk te beperken loopt op deze manier loopt uw gezondheid geen risico. Een teveel aan röntgenstralen kan schadelijk kunnen zijn en zijn wij daarom in onze kliniek erg voorzichtig.
Na het maken van de foto’s verwerkt de computer de beelden en zal de radioloog uw röntgenfoto’s beoordelen.

Belangrijk Aandachtspunt

Bent u zwanger of twijfelt u er zelfs maar aan, dan moet u dit melden en een andere afspraak
maken. Röntgenstralen zijn niet schadelijk voor de moeder maar kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

 

De uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u in principe dezelfde dag mee voor uw huisarts of behandelend specialist. Indien het resultaat niet dezelfde dag beschikbaar is wordt u geinformeerd over de verdere afhandeling.