MRI en kinderen

MRI onderzoek bij kinderen

In onze kliniek worden, op aanvraag van een verwijzer, ook kinderen onderzocht.
Een speciale voorbereiding van kinderen is vereist bij een MRI onderzoek. Leest u daarom het onderstaande goed door.

Het onderzoek bestaat uit verschillende opnamen en duurt 30 tot 45 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel en de medewerking van het kind.

Het is van essentieel belang dat het kind gedurende het gehele onderzoek stil blijft liggen anders mislukt de opname en moet het opnieuw gedaan worden.

Bewegelijke kinderen, of kinderen die nog te klein zijn om “still te liggen” kunnen iets toegediend krijgen, waardoor ze een beetje gaan slapen. Dit moet vooraf in overleg met de kinderarts plaatsvinden.
Tijdens het hele onderzoek begeleidt en observeert de laborant u beiden
vanachter de glazen scheidingswand tussen de onderzoeksruimte en de bedieningsruimte. Voordat de laborant de onderzoeksruimte verlaat, krijgt u een “knijpballonnetje”, dat u tijdens het onderzoek vasthoudt. Als u hierin knijpt, hoort de laborant in de bedieningsruimte een alarmbelletje,
maar u kunt ook via een intercom met elkaar contact houden. U bent dus nooit alleen.

Voorbereiden en begeleiden van het kind

Het is erg belangrijk dat ouders, verzorgers of begeleiders de kinderen goed voorbereiden.
Onzekerheid geeft spanning en maakt een kind angstig.
Wanneer uw kind een MRI-onderzoek ondergaat, kan een ouder, verzorger of begeleider mee de onderzoeksruimte in.
Gedurende het gehele onderzoek mag u bij het kind blijven. U kunt uw kind zien, de hand vasthouden en door blijven praten. Vanzelfsprekend gelden dan dezelfde voorbereidingen en belangrijke aandachtspunten voor de begeleider zoals deze ook voor de kinderen.

Kinderen hebben er baat bij als de ouder, verzorger of begeleider zelf rustig is. U hoeft daarom ook niet bij het onderzoek aanwezig te zijn als u zich hierbij niet prettig voelt. Het kind kan uw spanning overnemen waardoor het juist bang of angstig wordt. In dat geval kunt u beter even in de wachtkamer wachten en onze medewerkers zullen het kind dan ondersteunen.

Wanneer u dat wenst , kunt u met uw kind de MRI-ruimte van te voren komen bekijken. U kunt een afspraak maken met de medewerkers van de radiologie kliniek.

Lees ook MRI-scan

Patiënten info