MRI-Scan

MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en wordt ook wel MRI-scan genoemd.........

Wat is MRI?

MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en wordt ook wel MRI-scan genoemd. Het MRI apparaat bestaat uit een buis die van binnen verlicht en aan beide kanten open is. Met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven worden afbeeldingen gemaakt van het lichaam in elke gewenste richting. Er komen geen röntgenstralen aan te pas en het onderzoek is niet pijnlijk. Voor zover bekend, zijn er tot nu toe geen schadelijke bijwerkingen aangetoond.
Dat gedeelte van uw lichaam dat onderzocht moet worden komt in het midden van de buis, u ligt er dus in en u heeft gedurende het hele onderzoek contact met de radiologielaborant. Het onderzoek bestaat uit meerdere opnames. De duur van het onderzoek kan sterk verschillen en is gemiddeld dertig tot zestig minuten.

Hoe gebeurt het onderzoek?

U meldt zich 10 tot 15 minuten voor de afgesproken tijd aan de balie van de radiologie kliniek. Het onderzoek wordt gedaan door een laborant, gespecialiseerd in MRI-onderzoek en die bedient de MRI-scan vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer waar de laborant zit en eventueel de radioloog (de specialist). Door een glazen wand kunnen zij u zien en u krijgt een belletje waarmee u zo nodig contact kunt maken met de laborant tijdens het onderzoek. Als u op de tafel ligt, kan de laborant met u praten via een microfoontje in het apparaat.

Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare onderzoekstafel die in een ronde tunnel geschoven wordt. Deze tunnel is die aan beide zijden open is en het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden, ligt midden in de tunnel. Wanneer u in de MRI-scanner ligt, hoort u een sterk kloppend geluid op de momenten dat de opnames worden gemaakt. Om de geluidsoverlast te beperken krijgt u een koptelefoon op en als dit niet mogelijk is, krijgt u oordopjes. U kunt eventueel naar (uw eigen) muziek luisteren. Bij sommige patiënten worden er opnames met contrastvloeistof gemaakt. Dit is meestal pas tijdens het onderzoek bekend. De contrastvloeistof, die via een infuus in uw ader wordt toegediend, kent nauwelijks tot geen bijwerkingen.

Voor een goede beeldkwaliteit is het erg belangrijk dat u tijdens de opnamen goed stil ligt anders kan de opname mislukken en moet deze worden overgedaan

Welke speciale voorbereiding moet u doen?

Het is heel belangrijk dat metalen of magnetische voorwerpen buiten de onderzoekskamer blijven.

 • Hebt u tijdens een operatie een prothese of een ander metalen voorwerp in uw lichaam gekregen, meld dit dan vóór het onderzoek aan de laborant(e) die bij het onderzoek aanwezig is. Ook als u twijfelt over de aanwezigheid van een eventueel voorwerp, is het verstandig dit te melden. Soms kan dit namelijk problemen geven bij het onderzoek.
 • Wat u zeker NIET in de onderzoeksruimte mag meenemen zijn: sleutels, munten, sieraden, horloges, zakmessen, gehoorapparaten, gebitsplaatjes, gebitsprotheses, haarspelden, bankpasjes / creditcards, en dergelijke.
 • U kunt tijdens het onderzoek uw kleding aanhouden, mits daar geen metaal in voorkomt dus GEEN ritssluitingen, gespen, haakjes, knopen en beugelbeha’s.
 • GEEN piercings en dergelijke.
 • Geen oogmake-up of haarlak gebruiken wanneer u voor een onderzoek van uw hoofd komt.

Belangrijke Aandachtspunten

 • Bent u (mogelijk) zwanger dan is het belangrijk dat u vooraf contact met ons opneemt, vooral in de eerste drie maanden van uw zwangerschap.
 • Hebt u magnetische of elektronische hulpmiddelen in uw lichaam zoals een pacemaker, sommige operatieclip(s) in het hoofd of een inwendige gehoorprothese, dan kunt u waarschijnlijk niet onderzocht worden met de MRI-scan omdat de functie van deze apparaten verstoord kan worden. Neemt u daarom in dat geval direct contact met ons op.
 • Als er kans is op metaalsplinters in het oog, moet er eerst een röntgenfoto genaakt worden om dit uit te sluiten.
 • Waardevolle bezittingen kunt u het beste thuis laten; andere voorwerpen kunt u in de afsluitbare kleedruimte achterlaten.
 • Wanneer u permanente make-up of tatoeages hebt, kan er ter plaatse een wat onaangenaam gevoel en enige roodheid optreden.
 • Hebt u last van claustrofobie (engtevrees), wilt u dan vooraf contact opnemen met uw behandelend arts of met onze kliniek? Wij kunnen u hierin begeleiden.

Lees ook MRI en kinderen

De uitslag van het onderzoek

De uitslag kunt u ophalen middels het afhaalstrookje wat u na van uw onderzoek meekrijgt. Hierop staat ook vanaf wanneer u deze kunt ophalen, meetsal na gemiddeld 3 werkdagen beschikbaar .

Patiënten info