Echografie

Bij een echografie onderzoek wordt door de radioloog beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultrageluidsgolven in plaats van röntgenstralen..........

Wat is echografie?

Echografie wordt al vanaf 1960 toegepast en tot nu toe zijn er geen nadelige effecten van het gebruik gemeld.
Bij een echografie onderzoek wordt door de radioloog beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultrageluidsgolven in plaats van röntgenstralen. De geluidsgolven weerkaatsen verschillen in dichtheid van het weefsel. Deze ‘echo’s ’ worden via computers in beelden omgezet op een computerscherm en van dit beeldscherm kunnen foto’s gemaakt worden. Eventuele afwijkingen kunnen op deze manier worden waargenomen.

Hoe gebeurt het onderzoek?

Het onderzoek is een uitwendig onderzoek waarbij eerst op uw huid wat gel wordt aangebracht. Hierdoor worden de geluidsgolven beter geleid en kan een helder beeld worden verkregen.
De gel veroorzaakt geen vlekken, maar kan wel wat glibberig en koud aanvoelen.
Na het aanbrengen van de gel wordt er over het lichaamsdeel gestreken met een zend-ontvangapparaat (transducer). Deze transducer zendt de geluidsgolven uit naar het lichaam. De geluidsgolven worden door de inwendige organen of weefsel s teruggekaatst en weer opgevangen door de transducer en daarna omgezet in beelden op een computerscherm.
Het geluid kan worden gehinderd door voedselresten, lucht, de darmen en uw botten.
Voor sommige onderzoeken is daarom een speciale voorbereiding noodzakelijk om een goed resultaat te krijgen.

Welke speciale voorbereiding moet u doen?

  • Speciale voorbereiding bij echo bovenbuik / bloedvaten van de bovenbuik/galblaas/darmen
    Voor deze onderzoeken moet u NUCHTER komen dwz dat u tot minstens 4 uur voor het onderzoek niets gegeten mag hebben. Ook koffie, melk of koolzuurhoudende dranken zijn niet toegestaan. Wel mag u een kopje thee zonder suiker of melk. Eventuele medicijnen kunt u gewoon met water innemen.
    Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken.
  • Speciale voorbereiding bij echo onderbuik /echo urinewegen en blaas
    Gelieve 2 uur voor het onderzoek uit te plassen en vervolgens 1/2 tot 1 liter water te drinken. Hierna niet meer plassen tot na het onderzoek. Een VOLLE BLAAS is noodzakelijk en tijdens het onderzoek moet u een duidelijk gevoel te moeten plassen hebben.

Houdt u er rekening mee dat het onderzoek niet door kan gaan als u de speciale voorbereiding die bij uw onderzoek hoort niet doet. Er wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt.

De uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u in principe dezelfde dag mee voor uw huisarts of behandelend specialist. Indien de uitslag niet dezelfde dag beschikbaar is wordt u geinformeerd over de verdere afhandeling.

Patiënten info