Echografie

echo_babyWat is echografie?
Bij een echografie onderzoek worden beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultrageluidsgolven. Hoewel het onderzoek in de Radiologie kliniek plaatsvindt, wordt er geen gebruik gemaakt van röntgenstralen maar van geluidsgolven.

Het onderzoek
Op uw huid wordt wat gel aangebracht. Door de gel worden de geluidsgolven beter geleid en kan een helder beeld worden verkregen. De gel veroorzaakt geen vlekken, maar kan wel wat glibberig en koud aanvoelen. Vervolgens wordt over uw buik gestreken met een zend-ontvangapparaat  (transducer). Deze transducer zend geluidsgolven uit naar het lichaam. De geluidsgolven worden door de inwendige organen of weefsel s terug gekaatst en weer opgevangen door de transducer. De geluidsgolven weerkaatsen verschillen in dichtheid van het weefsel. Deze ‘echo’s’ worden via computers in beelden omgezet op een computerscherm.  Van dit beeldscherm kunnen foto’s gemaakt worden. Eventuele afwijkingen kunnen op deze manier worden waargenomen. Het geluid kan worden gehinderd door voedselresten, lucht, de darmen en uw botten. Daarom zijn soms speciale voorbereidingen nodig.
Het onderzoek vindt plaats onder leiding van een gespecialiseerd arts, de radioloog.
Echografie wordt al vanaf 1960 toegepast. Tot nu toe zijn er geen nadelige effecten van het gebruik gemeld en kan het dus een veilige onderzoeksmethode genoemd worden.

echo_duplexVoorbereiding.
Voor sommige onderzoeken is een voorbereiding noodzakelijk om een goed resultaat te krijgen. Houdt u er rekening mee dat het onderzoek niet door kan gaan als u de voorbereiding die bij uw onderzoek hoort niet goed volgt. Er wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt.

  • echo bovenbuik
  • echo bloedvaten in de buik

Voor deze onderzoeken moet u NUCHTER komen.
U mag dan vanaf 00:00 uur (middernacht) vóór het onderzoek niets meer eten of drinken. Eventuele medicijnen kunt u gewoon met water innemen. Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken.

  • echo onderbuik
  • echo nieren en blaas

echo1Een VOLLE BLAAS is noodzakelijk.
Tijdens het onderzoek moet u een duidelijk gevoel te moeten plassen hebben. Dit bereikt u door 2 uur voor het onderzoek uit te plassen en vervolgens 1/2 tot 1 liter water te drinken (of een andere drank maar niet koolzuurhoudend). Hierna niet meer plassen tot het onderzoek

De duur van het onderzoek.
De duur van het onderzoek kan variëren van 5 tot 15 minuten

Uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw huisarts of behandelend specialist.

Vragen en inlichtingen
Voor informatie over de radiologie kliniek kunt u dagelijks van 07:00 – 18:00 uur bellen naar 443214. Langs lopen mag natuurlijk ook.
Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u die stellen aan de radioloog en of radiologisch laborant(e) die bij het onderzoek aanwezig is.

Patienten info folder