Mammografie

mammo_latWat is mammografie?
Mammografie is een röntgen onderzoek van de borsten. Doel van het röntgenonderzoek is het nader onderzoeken van uw borsten. Op de foto's kan het klierweefsel worden beoordeeld. Soms is het nodig aanvullend nog een echografie te doen.

Opmerking vooraf

  • Bent u zwanger of twijfelt u er zelfs maar aan, dan moet u dit melden en een andere afspraak maken. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
  • Wanneer u last heeft van gevoelige borsten voor uw menstruatie dan kunt u beter een afspraak maken ná de menstruatie.


Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding voor dit onderzoek nodig. U mag gewoon eten en drinken.
Het is belangrijk om op de dag van het onderzoek geen bodylotion of talkpoeder te gebruiken. Deze producten kunnen het beeld op de röntgenfoto verstoren. Trek gemakkelijke kleding aan en doe geen sieraden om.

Het onderzoek
Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. Tijdens het onderzoek staat u voor het röntgenapparaat. Uw borst wordt op een plateau gelegd. Om de borst goed te kunnen afbeelden, wordt er aan uw borst getrokken en komt er een doorzichtig plaatje naar beneden dat de borst vastklemt.
Het onderzoek kan hierdoor wat pijnlijk zijn. Sommige vrouwen ervaren het onderzoek daarom als onaangenaam. Direct nadat een foto is gemaakt, gaat het plaatje weer omhoog zodat de druk op de borst wegvalt. Zo worden er van iedere borst twee foto’s gemaakt: één in rechte stand en één in schuine stand. De foto’s worden in enkele minuten door de computer verwerkt. De laborante laat de foto’s aan de radioloog zien. Deze beoordeelt de foto’s en beslist of er voldoende informatie op de foto’s staat. Het kan zijn dat er aansluitend nog een echografie van de borsten wordt gemaakt. Dit is een onderzoek met geluidsgolven.
Bij een echografie brengt de radioloog wat gelei op de borsten aan en beweegt met een klein apparaatje heen en weer over de borsten. Met een echografie wordt het borstweefsel op een andere manier afgebeeld dan met een röntgenfoto. De röntgenstraling bij borstonderzoek is zeer gering. De mogelijkheid om met röntgenfoto’s hele kleine borstafwijkingen te ontdekken weegt dan ook ruimschoots op tegen het risico van straling.

Duur van het onderzoek
Over het algemeen duurt het onderzoek ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek
U heeft geen nazorg nodig.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw behandelend specialist of huisarts.

Vragen en inlichtingen
Voor informatie over de radiologie kliniek kunt u dagelijks van 07:00 – 18:00 uur bellen naar 443214
Indien u na het lezen van deze informatie nog  vragen hebt, kunt u die stellen aan de radioloog en/of radiologisch laborant(e) die bij het onderzoek aanwezig zijn.

Patienten info folder 

pdf_tn1
     Mammografie