MRI-scans

MRI onderzoek

mri_1Wat is MRI?
MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en wordt ook wel magneetscanner genoemd. Met de magneetscanner worden met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven afbeeldingen gemaakt van het lichaam in elke gewenste richting. Er komen geen röntgenstralen aan te pas. Voor zover bekend, zijn er tot nu toe geen schadelijke bijwerkingen aangetoond. Het onderzoek is niet pijnlijk.
Het MRI apparaat bestaat uit een buis die van binnen verlicht is en aan beide kanten open. Dat gedeelte van uw lichaam dat onderzocht moet worden komt in het midden van de buis, u ligt er dus maar voor een deel in. U heeft gedurende het hele onderzoek contact met de radiodiagnostisch laborant.

Voorbereiding op het onderzoek
In de regel is er geen speciale voorbereiding nodig voor het onderzoek. U kunt gewoon eten en drinken en uw gebruikelijke medicijnen innemen. Wel zijn onderstaande punten belangrijk.

Aandachtspunten

  • Bent u (mogelijk) zwanger dan is het belangrijk dat u vooraf contact met ons opneemt, vooral in de eerste drie maanden van uw zwangerschap.
  • Hebt u magnetische of elektronische hulpmiddelen in uw lichaam zoals een pacemaker, sommige operatieclip(s) in het hoofd of een inwendige gehoorprothese, dan kunt u waarschijnlijk niet onderzocht worden met de MRI-scanner. De sterke magneet van de scanner kan de functie van deze apparaten verstoren. Neemt u daarom in dat geval direct contact met ons op, om te overleggen of het MRI onderzoek wel uitgevoerd kan worden.
  • Hebt u tijdens een operatie een prothese of een ander metalen voorwerp in uw lichaam gekregen, meld dit dan vóór het onderzoek aan de laborant(e) die bij het onderzoek aanwezig is. Ook als u twijfelt over de aanwezigheid van een eventueel voorwerp, is het verstandig dit te melden. Soms kan dit namelijk problemen geven bij het onderzoek.
  • Als er kans is op metaalsplinters in het oog, moet er eerst een röntgenfoto genaakt worden om dit uit te sluiten.
  • Wanneer u voor een onderzoek van uw hoofd komt, mag u geen oogmake-up of haarlak gebruiken omdat deze de afbeeldingen kunnen verstoren.
  • Het is heel belangrijk dat metalen of magnetische voorwerpen buiten de onderzoekskamer blijven. Dit heeft te maken met het sterke magneetveld. Persoonlijke voorwerpen van metaal die u zeker niet in de onderzoeksruimte mag meenemen zijn: sleutels, munten, sieraden, horloges, zakmessen, gehoorapparaten, gebitsplaatjes, gebitsprotheses, haarspelden, bankpasjes / creditcards, en dergelijke.
  • Waardevolle bezittingen kunt u het beste thuis laten; andere voorwerpen kunt u in de afsluitbare kleedruimte achterlaten. U kunt tijdens het onderzoek uw kleding aanhouden, mits daar geen metaal in voorkomt zoals ritssluitingen, gespen, haakjes, knopen en beugelbeha’s.
  • Wanneer u permanente make-up of tatoeages hebt, kan er ter plaatse een wat onaangenaam gevoel en enige roodheid optreden.
  • Hebt u last van claustrofobie (engtevrees), wilt u dan vooraf contact opnemen met uw behandelend arts of met onze kliniek? Wij kunnen u hierin begeleiden.


mri_2Het onderzoek
U meldt zich 10 tot 15 minuten voor de afgesproken tijd aan de balie van de Radiologie kliniek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant(e), gespecialiseerd in MRI-onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare onderzoekstafel. Deze wordt in een ronde tunnel geschoven die aan beide zijden open is. Het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden, ligt midden in de tunnel. Het is heel belangrijk dat u gedurende de gehele tijdsduur van het onderzoek stil blijft liggen. Als u niet stil ligt, kan de opname mislukken en moet deze worden overgedaan. Het onderzoek bestaat uit meerdere opnames. Tijdens het onderzoek wordt de MRI-scanner bediend vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer. Daar zit de laborant(e) en eventueel de radioloog (de specialist) achter de apparatuur. Door een glazen wand kunnen zij u zien. U krijgt een belletje waarmee u zo nodig contact kunt maken met de laborant(e) tijdens het onderzoek.
Als u op de tafel ligt, kan de laborant(e) met u praten via een microfoontje in het apparaat. Wanneer u in de MRI-scanner ligt, hoort u een sterk kloppend geluid op de momenten dat de opnames worden gemaakt. Om de geluidsoverlast te beperken krijgt u een koptelefoon op. Als dit niet mogelijk is, krijgt u oordopjes. U kunt eventueel naar (uw eigen) muziek luisteren.

Contrastvloeistof
Bij sommige patiënten worden er opnames met contrastvloeistof gemaakt. Dit is meestal pas tijdens het onderzoek bekend. De contrastvloeistof, die via een infuus in uw ader wordt toegediend, is niet jodiumhoudend en kent nauwelijks tot geen bijwerkingen.

Duur en uitslag van het onderzoek
De duur van het onderzoek kan sterk verschillen. Gemiddeld kan u rekenen op dertig tot zestig minuten.
De uitslag is binnen 5 werkdagen beschikbaar.

Kinderen
Wanneer uw kind een MRI-onderzoek ondergaat, kan een ouder of begeleider mee de onderzoeksruimte in. Bij hele kleine kinderen kan het handig zijn dat degene die het kind begeleidt, mee de tunnel inschuift. Vanzelfsprekend gelden dan dezelfde voorbereidingen en belangrijke aandachtspunten zoals elders in deze informatie vermeld. Hele jonge beweeglijke kinderen krijgen soms een lichte medicatie zodat ze rustig en ontspannen blijven liggen. Dit wordt verstrekt door de behandelend specialist.
Wanneer u dat wenst , kunt u met uw kind de MRI-ruimte van te voren komen bekijken. U kunt een afspraak maken met de medewerkers van de Radiologie kliniek.

Patienten info folder 

pdf_tn1
    MRI Onderzoek